hits

HVORFOR JEG IKKE DRIKKER PEPSI MAX (LENGER)

10/11/13: Nå tar jo dette blogginnlegget samt kommentarfeltet "helt av", som det så fint heter, og jeg føler meg nødt til å re-poste et innlegg jeg skrev 17/06-2013 - som en kommentar på blogginnlegget jeg skrev i september 2011. Som jeg repostet her i 2012, som dere kanskje ser på datoen i innlegget. Nå er det forresten 2013, for de som måtte lure. Uansett, trykk her og les svar på de kommentarene jeg fikk den gang da! (De skiller seg ikke så veldig mye ut...) Ellers (altså bortsett fra denne lille anekdoten) er resten av dette innlegget uredigert - jeg må jo stå for det jeg legger ut. Og det gjør jeg. Jeg tåler fortsatt ikke aspartam. Ha en fortsatt deilig førjulstid, folkens!

 

Da jeg var 9 måneder fikk jeg smake Cola Light for første gang (ja, foreldrene mine vet selvfølgelig nå at det kanskje ikke var det beste for en baby, men tidene har forandret seg veldig på 26 år...)

Noe av det første jeg kunne si var nettopp "tola lajt".

Jeg har drukker Cola Light, Tab Xtra og nå nylig sverget til Pepsi Max, så og si siden det kom til Norge. Og jeg har elsket det! Herregud. Det har alltid stått 1,5 liter uåpnet PM i kjøleskapet til enhver tid så jeg aldri skulle gå tom for de kalde dråpene fra himmelen. Eller, helvete, som jeg nå heller vil beskrive det som.

Og jeg har faktisk stusset på en ting: veldig mange av de som drikker Pepsi Max, som tidligere var meg inkludert, drikker KUN Pepsi Max, og de drikker enorme mengder av det. Man hører jo om CocaColikere også, men jeg har aldri sett noen som har hatt et slikt avhengighetsforhold til en annen brus enn det PepsiMaxere har til sin kjæreste "MAX". Tenk over det, og jeg kan banne på at du kjenner deg igjen eller kjenner noen som er sånn...

For det har seg sånn at jeg har sluttet med Pepsi Max, Fun light, Solo Pluss og alle andre drikkevarer og matvarer som inneholder blandingen Aspartam og Acesulfam K. Egentlig bare "fordi", men nå merker jeg at kroppen min er i en helt annen harmoni. For det første, så blir jeg ikke lenger syk "dagen derpå". Og det gjorde jeg VIRKELIG før... Kvalm, vondt i hodet, vondt i vilja og rett og slett nedstemt. Dessuten har jeg hatt mye vondt i magen, vært kvalm, slapp, og litt for trøtt, uten å helt forstå hvorfor. Til tider har jeg også "surret", ikke helt klart å stokke tankene mine, og følt meg ukonsentrert (skal legges til at jeg IKKE har følt meg ukonsentrert mens jeg har jobbet).
Uansett, nå forstår jeg! I hvertfall etter at jeg begynte å lese litt om nettopp Aspartam og søtstoffets bivirkninger, så nå vil jeg dele noen få hovedpunkter, samt linker med dere (det finnes uttallige):

Følgende er vanlige symptomer på aspartamallergi:
Hodepine og migrene
Svimmelhet
Menstruasjonsforstyrrelser
Kvalme
Sterilitet
Vektøkning
Angst angrep

Følgende er sykdommer som ofte er etterlignet, eller utløses av aspartamallergi: 
Epstein Barr
Multiple Sclerosis 
Lyme sykdom 
Epilepsi 
Lupus 
Graves 'sykdom 
Restless Leg Syndrome 
Blærekreft 
Parkinsons sykdom

Symptomer/sykdommer er hentet fra denne artikkelen; Hva er aspartam allergi.

 Dagbladet skriver:

"I USA blir piloter i U.S. Air Force av sin egen arbeidsgiver bedt om å avstå fra å drikke lightbrus med aspartam, av hensyn til faren for mulig påvirkning av hjernen."

Les også denne saken, som Dagbladet linket til i sin artikkel. Her står det blant annet: 
"Aspartame in "diet drinks" breaks down into neurotoxic substances: Methanol (wood alcohol), Formaldehyde (embalming fluid), Formic Acid (ant sting venom) and DKP (brain tumor agent)."

Høres dette bra ut?

Vet at det er mange der ute som mener at det her bare er tull, overtro, så klart det ikke er farlig, norske helsemyndigheter ville aldri godkjent dette, og så videre, og så videre. Jeg tror det er en REEL grunn til at amerikanske piloter ikke får drikke det. Amerikanske helsemyndigheter vet nok mer enn de vil si. For det er ingen tvil om at søtstoffene er ekstremt gunstig økonomisk for mange (og ikke nødvendigvis "the good guys"). Men jeg oppfordrer alle dere 10 blogglesere der ute, til å "google" aspartam/Aspartame. En trenger ikke engang å sette "farlig" eller "dangerous" opp som stikkord, det vil komme automatisk.

Slenger til slutt med noen bilder av rotter som har fått tilført store mengder aspartam:

 
På bildene over er det sirklet rundt tumørene de hadde etter 1 års "bruk".

Så prøv å unngå aspartam! Det skader IKKE. I min mening skader det uendelig mye mer å fortsette og dytte i seg dette søtstoffet...

Mine drikkefavoritter for tiden er forresten: Farris Bris med bringebær og granateple, samt Olden Eple, og jeg må innrømme at jeg tar et lite glass Coca Cola til en sjelden anledning... Også Lerum - uten tilsett sukker, da!

Stikkord:

159 kommentarer

julianogmamma

13.09.2012 kl.15:58

Enig så enig!!!

Under denne dietten min , så kan drikke en Pepsi Max boks om dagen . Og det er lite i forhold til hva jeg har drukket ellers. Minst 6-7 bokser om dagen har jeg skyllt nedpå.

Og gjett hva? Magen er mye mindre, ikke oppblåst eller full av luft.

Nytelse.:))

Tor Fredrik

13.09.2012 kl.16:01

Restless Leg Syndrome er faktisk noe ja... haha, har det LETT!! sitter og leser om det nå, og urovekkende mye jeg kjenner meg igjen i :-P

Ingvild

13.09.2012 kl.17:21

Huff, ja det er ikke noe å sette spørsmålstegn ved, det sier seg selv hvorfor man føler man blir "avhengig" av disse drikkene. Pepsi max/cola zero (prøver å bytte på, i frykt for å bli avhengig, men det er jo bare å velge mellom to vondter;)) har vært min synd en stund, men prøver å begrense det litt. Man kjenner jo at man bare bøtter nedpå når man drikker det!

Det er mye lurere å faktisk ta et glass vanlig brus når man først skal drikke litt :)

INGER H.

13.09.2012 kl.18:57

Ingvild: Ja, og faktisk har jeg hørt av en som jobber innen helse at kroppen bruker så lang tid på å bryte ned aspartamen at alt annet du får i deg (med aspartam i kroppen) forbrennes mye saktere, så kcal-nivået blir i praksis det samme. Hvis du skjønte den? Litt kronglete forklart... Men min erfaring er i hvert fall at jeg IKKE har merket noen ting på vekta selv om jeg har gått over til (et moderat inntak av) sukkerholdig brus, og nå blir jeg jo fysisk syk av light brus i tillegg. Valget er lett!

INGER H.

13.09.2012 kl.18:57

Tor Fredrik: Ja, ikke sant!? Bytt til Cola! Eller aller helst; øl! :D

INGER H.

13.09.2012 kl.18:58

julianogmamma: Ja, høres bra ut. Mitt tips er å kutte det ut helt ;)
Utrolig fin blogg du har,ny leser! Jeg har konkurranse på bloggen min nå,meld deg på! :-D

Judit

13.09.2012 kl.19:04

Bra skrevet!

julianogmamma

13.09.2012 kl.19:06

Vet..... er som en narkoman vettu... Langsom nedtrapping <3

VOJRIP

13.09.2012 kl.19:13

jeg har fått de sykdommene for leeeeeeeeeeeeenge sia xD

sundbytonnessen

13.09.2012 kl.19:36

Er så enig så enig.

Er faktisk veldig mye som inneholder aspartam. Bla Skyr (som skal være et sunnere alternativ). En blir overrasket over hvor mye som inneholder det, om en begynner å lese etiketter på mat.

Synøve

13.09.2012 kl.19:37

Hei Inger,du er tøff som har reggis når du er voksen!digger deg,hvor lenge skal du ha?har du strikk du også?ny bloggleser.hadefint Inger

Rachel

13.09.2012 kl.19:49

...akk, kanskje jeg ikke skal vende tilbake til pepsi max likevll da? Har sluttet nå som jeg ammer osv, men har jo sååå lyst på!!

Michelle

13.09.2012 kl.19:53

Uff, jeg kunne også gjerne kalle meg for en Pepsi Max-avhengig! Jeg drakk det ALLTID, hver eneste dag til alle døgners tider. Som hos deg stod det alltid flasker med Pepsi Max i mitt kjøleskap. Men etter jeg flyttet har jeg droppet helt å drikke Pepsi Max av den simple grunn at jeg ikke har råd. Nå er det 5 uker siden jeg sist drakk Pepsi Max og jeg er ikke lenger avhengig :) HELDIGVIS. Nå drikker jeg bare brus (billigste brusen de har i butikken, hahah) på lørdager. Tommelopp! Rart det der hvordan man faktisk blir avhengig av en brus!

Thea KH

13.09.2012 kl.19:53

VAR HEELT HELT hekta på pepsi max før jeg og, men nå har jeg slutta. Hadde en periode med cola også, ikke bra.. :p

Kjenner mange som begynner å skjelve om de ikke får pepsi max på noen timer..

INGER H.

13.09.2012 kl.19:54

Synøve: Takk, Synøve, det var fint å høre! Jeg er ikke så glad i reggisen, men tja, skjønnheten kommer innenifra? Jeg skal ha den ca 6 måneder til, kanskje litt lenger. Har bøyle, regulering oppe og regulering nede. Bruker ikke strikker (enda)...

INGER H.

13.09.2012 kl.19:55

Rachel: Stå i mot ;) You can do it!

INGER H.

13.09.2012 kl.19:55

sundbytonnessen: Jeg vet!!! Skyr frukt har heldigvis ikke aspartam... Men det er alt, alt for mye som inneholder det. Lerum uten tilsett sukker har dog ikke aspartam, så det er min nye favorittsaft!

Therese

13.09.2012 kl.19:56

Jeg drikker kun pepsimax. Ikke hver dag men har lyst på det hver dag og hele tiden :( tankevekker ja. Vet jeg har fått en leksjon av deg før på det men nå skal jeg prøve å gi meg! Thnx

INGER H.

13.09.2012 kl.19:56

VOJRIP: Huff, ikkje bra!

INGER H.

13.09.2012 kl.19:56

Judit: Takk!

INGER H.

13.09.2012 kl.19:56

Daniel Sivertsen: Takk, Daniel!

INGER H.

13.09.2012 kl.19:57

Therese: Ja, det er litt skummelt, er det ikke??? Isjusj. Flaks vi skal drikke vin på lørdag, og ikke brus :D

Niina

13.09.2012 kl.20:01

Det er vel strengt tatt såpass nytt at det ikke er gjort tilstrekkelig forskning på området for å fastslå konsekvensene av høyt inntak av disse søtstoffene. Drikker en del Pepsi Max selv men prøver å la være.. Blir jo vilt avhengig om jeg drikker det ofte, og MÅ ha det. Uff.

INGER H.

13.09.2012 kl.20:02

Niina: Ja, det tror jeg også. Er ganske drøyt å bli avhengig av noe som skal være ufarlig!? Dessuten er det VELDIG spesielt det med pilotene... Her er det no snusk!

Unni F.

14.09.2012 kl.18:59

Aspartam er gift for kroppen kort og godt! Veldig bra det du skriver om temaet!! Liker - liker - liker!!!!! Spre budskapet!

INGER H.

16.09.2012 kl.16:47

Unni F.: Ja, jeg er helt enig med deg, Unni!

Hemmelig

18.06.2013 kl.08:26

jøss så flink du er som klarer å avstå fra brus.. hurra

INGER H.

18.06.2013 kl.09:37

Hemmelig: Neimen takk.

projecthealthy

24.07.2013 kl.22:59

Jeg blir så skremt av å lese dette, men likevel så er det ikke NOK til at jeg ønsker å slutte. Jeg må innrømme at jeg har ett meget høyt pepsi max inntak, spesielt siden jeg jobber med å gå ned i vekt og pepsi max liksom blir kosen. Jeg har sluttet i flere uker, begynt igjen, og slik går nå sirkelen. Jeg lurer stadig vekk på hvorfor magen min er stor og oppblåst, og innerst inne vet jeg hva svaret er! Jeg må rett og slett kutte ut pepsi maxen.. så lett, men så vanskelig! Hvor lang tid tar det før man ikke liker smaken lenger? :P Noen tips til hvordan gjøre det lettere for seg selv?

INGER H.

28.07.2013 kl.16:21

projecthealthy: Jeg elsker nok smaken fortsatt, men jeg har klart å være uten så lenge at jeg blir rett og slett alt for syk til å kunne nyte det. Prøvde meg på et halvt glass for noen måneder siden, og måtte løpe på do etter noen minutter. Og da merker man at det ikke er verdt det lenger, og da mister man jo totalt lysten. Har også spist ting nå og da og plutselig fått kvalme og hodepine, dobbeltsjekket, og funnet ut at det plutselig var aspartam i noe av det jeg fikk i meg. Skummelt! Håper du klarer å bytte ut Max'en med noe annet. Jeg koser meg nå med Olden Eple, og saft fra Lerum (den uten tilsett sukker). Fun light har jo også aspartam... :( Håper du klarer det, og føler på kroppen hvor mye bedre den er! Lykke til!

05.12.2013 kl.21:00

Jeg skal ikke motsi på noe av det du skriver her.. det stemmer sikkert... jeg er en av de som ikke klarer en dag uten PM men ser du har gått over til vann med smak.. vil bare si at ekspertene annbefaler heller brus enn vann med smak... vann med smak ødelegger tennene i stooore grader... det bokstavelig talt etser emmaljen din... ville bare informere deg om dette ;) men som eg sier man lever bare en gang og man kan ikkr slutte å leve... er jo absolutt ingenting som er sunt eller bra for oss lenger... dr finner alltid noe med allt som ikke er bra... ;)

06.12.2013 kl.16:17

http://tjomlid.com/2013/05/09/sote-logner-om-aspartam/

Stina

06.12.2013 kl.16:23

Pilotene i USA ble bedt om å ikke drikke det i 1992. Mye har forandret seg? Det er nok ikke sunt, men se litt på kilde henvisninger og personer som har skrevet om akkurat dette, noen av de fremstår som smarte mennesker, men de er ingen forskere av den grunn. Googlet litt som du foreslo og ja, det kommer mye negativt, men igjen se hvem sider du går inn på. Hvem som helst kan skrive en tekst og de kan skrive hva som helst, bare de er troverdige i skrivingen sin, tror folk på det. :)

06.12.2013 kl.21:58

Hva med vann?

Truls Kåre

06.12.2013 kl.22:57

I utgangspunktet burde du avslutte innlegget ditt med lenker til relevant forskning slik at innlegget blir mer troverdig.

Selvsagt er det klart at et labaratorieprodukt som dette søtningsstoffet er ikke er ufarlig, men som sagt, vis til relevant forskning så blir du mer troverdig :)

06.12.2013 kl.23:06

Ikke tro på alt du leser på internett.

Ruben

07.12.2013 kl.03:30

Drikker det jeg synes passer best(hva jeg har lyst på og situasjon/omstendigheter), koster så lite å ikke drikke aspartam-tilsatte leskedrikker men koster så mye å i det hele tatt tenke på sånne småting.

Tenk heller på om det er tilstrekkelig fisk og grønnsaker i måltidet ditt(ikke tenk gram, bare om du får i deg 2-4 gulrøtter med fiskebollene eller om du har en bolle salat på julebordet.

Renate

07.12.2013 kl.12:46

Helt enig med deg Inger.. Har også vært helt avhengig av Pepsi Max, har også klart å slutte. Drikker vanlig brus med sukker nå. Før når aspartan kom til bryggeriene, var di merket med dødningskaller med kryss over, det måtte di slutte med. For det så jo ikke bra ut, når det skulle i brusen til folket... Det som fikk meg til å slutte var ei jente som fortalte meg om broren sin!! Han hadde vondt i magen, gikk til doktoren (han jobber i London) legene tok masse prøver, og fant ut at han har kreft i magen/bukspyttkjertelen. Da spør legen om han har drukket/røykt mye, noe denne mannen ikke har gjort...Neste spørsmål var: drikker du mye light brus???? Ja drikker Pepsi Max hver dag...... Denne mannen 41 år gammele karen har ikke lenge igjen å leve!!!! Da sluttet jeg med Pepsi Max for alltid.......

Marit

07.12.2013 kl.15:55

Har Lerum tatt bort aspartamen i den safta uten tilsatt sukker? Jeg har latt være å kjøpe den fordi det sto aspartam på flaska...

INGER H.

07.12.2013 kl.16:05

Marit: Hei! Ja, de bruker sukralose og vanlig fruktsukker (fruktjuice). Sjenialt!

INGER H.

07.12.2013 kl.16:05

Renate: Det skjønner jeg godt! Skumle greier....

INGER H.

07.12.2013 kl.16:06

Ruben: Kostholdet mitt er, og har de siste årene, generelt sett vært veldig bra. Livskvaliteten har dog økt betraktelig etter jeg sluttet med aspartam. I will never go back!

INGER H.

07.12.2013 kl.16:06

Anonym: Nei. Men jeg stoler på egen kropp, og det er derfor artikkelen heter: Hvorfor JEG ikke drikker Pepsi Max.

INGER H.

07.12.2013 kl.16:07

Truls Kåre: Minner om at dette blogginnlegget begynner å bli ganske gammelt...

INGER H.

07.12.2013 kl.16:07

Anonym: Drikker vann i store mengder!

INGER H.

07.12.2013 kl.16:08

Stina: Som sagt. JEG drikker ikke Pepsi Max, fordi jeg blir syk av det. Det gjelder sikkert ikke alle, men jeg vet om mange som har det på samme måte!

INGER H.

07.12.2013 kl.16:08

Anonym: Lest. Blir fortsatt dårlig av aspartam... ;)

INGER H.

07.12.2013 kl.16:10

Anonym: Jeg drikker mest vann. Saft, Farris og brus drikker jeg når jeg føler for det, og har enda ikke blitt syk av det. Heldigvis har jeg sterke tenner og god tannhygiene, tross tannregulering og kjeveoperasjon. Passer godt på. Takk for råd!

Erlend

07.12.2013 kl.16:35

Du studerer pedagogikk står det. Håper du ikke har tenkt å bruke det til å undervise, når du utviser en slik omgang med fakta. Les innlegget fra tjomlid en gang til, og kommentaren til Stina her er spot on. Greit nok at du skiver at DU ikke drikker Pepsi Max, fordi DU blir dårlig av det, men du gjengir en del rene faktafeil i inlegget ditt. Selv om noe står på internett, betyr det ikke at det er sant. Du nevner at om man søker i google på aspartam, så vil autofullfør sette inn "skadelig". Det finnes veldig mye informasjon på nettet om f.eks. Chamtrails og, og man vil antakelig få liknende resultat i google sitt autofullfør når man skriver det.

Om du skal undervise noen gang, vil jeg anbefale deg å forholde deg til resultater som er publisert i vitenskaplige artikler, der påstandene er grundig gjennomgått av fagpersoner før de publiseres, og ikke blogginnlegg som det ikke finnes noen form for kvalitetssikring av.

INGER H.

07.12.2013 kl.16:39

Erlend: Sukk. Aspartam har veldig lite med pedagogikk å gjøre, tro det eller ei!

Anijanka

07.12.2013 kl.17:30

Stakkars rotter! At folk ikke eier skam!

INGER H.

07.12.2013 kl.17:37

Anijanka: Enig! Hater dyretesting.

erlend

07.12.2013 kl.19:44

Men å tro på vitenskaplig forskning og kildekritikk har i aller høyeste grad noe med undervisning å gjøre. Dette er oppriktig ment. OM du skal undervise elever, bør du ha mer respekt for forskning som blir gjort av personer som har mange års utdannelse innenfor sitt fagområde, og som vet hvordan resultater av forkning skal tolkes. Og du bør vise mer kritisk kildebruk.

Min mening er at alle som poster noe på nettet bør det, men det er vel en tapt sak.

Børge H

08.12.2013 kl.01:52

E951 finnes dessverre i en rekke varer, sett mange dokumentarer om det, hvor også en av oppfinnerene nektet å stille til intervju. (Det sier litt)

Ble litt sjokkert når jeg fant ut det også var E951 i Tyggis.

Amanda N

08.12.2013 kl.03:41

Helt siden ungdomsskolen har jeg sakt at aspartam ikke er bra. Fordi naturfaglæreren min tok opp dette temaet. Jeg ble selvfølgelig nysgjerrig på dette og begynt å lese mer om det, og fant da ut at det faktisk ikke er så bra som folk skal ha det til. Jeg forklarte hele tiden til venner og familie at det ikke måtte kjøpe (for den del spise) mat/drikke med aspartam i for di det ikke var bra for kropp og sjel. Fortalte også at aspartam har en søthet på 200 menst vanlig sukker har en søthet på 1. Det sier vel alt, også så er det ikke vits å drikke Pepsi Max eller Cola Light om man prøver å slanke seg(gå ned i vekt)...Man kan fort se på bildene du har lagt til(av rottene/musene) at dette ikke er så sant. Prøver du da å slanke deg så er det faktisk mye bedre med en vanlig brus, eller bare droppe brusa og drikke vann:))

Men som sakt, familie og venner fikk høre dette fra meg ofte! De hørte på meg, men tror ikke det brydde seg så mye om det... Men det vil nok kanskje lese dette og faktisk skjønne hvor gale det er. Tusen takk for et blogg innlegg jeg har ventet lenge på:) Selvfølgelig vil det være forskjellige meninger om dette her temaet, men ditte er min mening (men også ting som jeg har lært)

iselin

08.12.2013 kl.04:52

Så på en dokumentar for et par mnd siden, og der trakk de frem flere bevis på hvor skadelig varer som inneholder aspartam er i forhold til vanlig sukker. I tillegg er det veldih avhengighetsskapende. Er sikkert ikke så farlig å få i seg små mengder, men når man kommer til det stadiet der man er så og si avhengig, så kan det få større følger enn man aner!

Camilla

08.12.2013 kl.12:14

Hei.

Det står mye om så mangt på internett. Noe er negativt noe er positivt. Forskere er sjelden enige så hvorfor tror man på en fremfor den andre? Fordi du VELGER å tro på den ene fremfor den andre. Aspartam osv er skadelig ja, i STORE mengder. Å drikke et glass Pepsi Max eller to er ikke skadelig selv om man drikker det hver dag. Men at NOEN reagerer på det er helt sikkert. Selv har jeg INGEN av de symptomene og drikker gennimsnittlig en boks om dagen. Kanskje to av og til. Jeg ble kvitt oppblåsbarhet osv da jeg sluttet å spise brød (fordi je er lei av brød. Spiser dog nok ting med karbohydrater (dog fullkorn osv. Beødet var 100% grovt også) og jeg gikk ned 4-6 kilo i vekt da jrg sluttet også. Drikker fortsatt Pepsi Max uten problem. For meg ble alt bedre uten brød for deg blir ting bedre uten Pepsi Max. Ingen er like og vi tåler forskjellige sammensetninger. Nå er rotter BITTESMÅ i forhold til et menneske og får jevnlig tilført for mye av alt i forsøk (brutalt og jævlig) så det mener jeg ikke du kan sette som bevis for st Pepsi Max er skadelig. I små mengder går det aller meste meget bra. Men flott for deg og dere andre at dere føler dere bedre uten. Ingenting er bedre enn det. Vil nevne at jeg en dag kjøote to colabokser istedet, og jeg måtte ha mer med en gang jeg ble mer og mer tørst av det og etter mer av det. Så Cola skal jeg iallefall ikke drikke lenger. Det er for meg mye mer fare for avhengighet der. Pepsi Max klarer jeg fint å kutte ut uten problemer. Sammensetningene av kroppene våre er forskjellige så dette gjelder ikke alle. Enig med de som ber deg linke til fakta. Og blogger er ikke fakta uten linker om fakta. Ha en fin jul! :) Ps om du er blitt foret med lettbrus i 26 år så er det kanskje ligisk at kroppen både er påvirket og "skadet" av det...

Hei

08.12.2013 kl.12:51

Dersom du veier 85 kg betyr det at du tåler 3400 mg aspartam per dag. I brus er det tillatt med 600 mg per kilo. Det betyr at ut i fra grenseverdien kan du drikke 5,6 liter brus om dagen uten risiko for helseskade fra aspartam

...

08.12.2013 kl.15:45

kan du vise noen kilder til dine påstader her? jeg snakker om BEVIS, ikke bare hva du synser og sanser...

Jan Roger Olsen

08.12.2013 kl.15:55

Du bør lese denne bloggposten fra Gunnar Tjomlid: http://tjomlid.com/2013/03/10/professor-sprer-unodvendig-frykt-om-aspartam/

Jeg tviler ikke på at du opplever at du er allergisk for aspartam, men å hevde at det er farlig gjør du på veldig sviktende grunnlag. Du forteller ikke hvor du har det fra at det er farlig, og det eksempelet med rotter virker noe overdrevent. Klart, alt er farlig hvis det overdrives, til og med vann, men det betyr ikke at vi skal slutte å drikke det. Fakta er det at en må kjøre i seg enorme mengder aspartam for at det skal bli skadelig. Mye mer enn det som er praktisk mulig gjennom å drikke brus. Fakta er det at du vil dø av vannforgiftning (ja det er faktisk noe som heter det) lenge før du får i deg nok aspartam til at det er skadelig.

Joatle

08.12.2013 kl.15:57

Ingenting er bra om man overdriver det..

Betyr ikke at man dør av en halvliter av og til..

Stine

08.12.2013 kl.19:33

Forstår ikke helt at det kan være et problem å kutte ut Pepsi Max eller lettbrus generelt? Opplest og vedtatt at lettbrus ikke er noe bedre enn vanlig. Aspartam er gift, drikk sukker

Randi

08.12.2013 kl.19:38

Det jeg har hørt er at det har blitt forsket mye å lenge på aspartam, men man kan fortsatt ikke finne noe skadelig med det. Dog fikk vel rotter påvist kreft etter å ha fått i seg mengder aspartam, tilsvarende mange liter daglig for et menneske. Og sånn er det vel med alt, ingenting er bra i for store mengder. Måtehold er vel en grei regel ifht det meste :)

Irene

08.12.2013 kl.20:10

Alt med måte vi trenger ikke være hysteriske men reint ionisert vann får kroppen mer basisk og i balanse. En kropp i balanse skriker ikke etter stimuli. Google syre/base å se hva som står veldig opplysende. Alt med kullsyre og det meste vi spiser gjør kroppen vår sur og en sur kropp avler de fleste sykdommer.

DRIKK VANN

23timespace

08.12.2013 kl.21:06

Bra du skriver om det. Norge er i verdenstoppen når det gjelder brusdrikking... Ikke bare aspartam og ymse andre tilsetningstoffer som er skadlig. Man bør holde seg unna vanlig sukkerbrus som pesten også... Man trenger ikke sky sukker 100%, men brus inneholder som mange veit jævla mye av det. Evt prøv stevia eller lignende som søtning. stevia er den naturlige versjonen av aspartam. brukt i tusenvis av år, ca. 300 ganger søtere enn sukker og null kalorier... Jeg bruker det i kaffe/te. I Japan har de brukt stevia i sukkerfri brus siden 80-tallet. aspartam ol. er ulovlig der.

08.12.2013 kl.21:22

Skremmende...

Tor Arne

08.12.2013 kl.22:49

Har noen vurdert å ha i seg "naturlige varer"? Normale inntak av helt naturlige produkter og tilsetningsmidler? Er det noen som stusser over at disse "diettgreiene" bare øker i bruk, men vi som folk bare blir feitere og feitere? Har noen tenkt over at rent vann er nyttig, nødvendig og helt greit som tørstedrikk (jo, som ellers må man venne seg til det)?

- Man behøver ikke å bli manisk opptatt av tilsetningsstoffer, for å unngå mye kunstig som vi enda ikke vet rekkevidden av. Ja, tilleggsspørsmålet blir, hva har gjort at det øker på med kreft i alle former? Sikkert alt annet enn kunstige næringsmidler!?

Linda Breivik

08.12.2013 kl.22:59

Vel, du har sikkert noen gode poeng i det du skriver, men nå er det jo sånn at det meste vi spiser og drikker inneholder stoffer som ikke er bra for oss i store mengder. Mye av det vi tror er 100% safe inneholder garantert sånne stoffer også, det er bare ikke forsket på enda. Man skremmer bare seg selv og andre ved å henge seg opp i sånne ting å da lever man ikke skikkelig synes jeg :)

Anja K Grønhaug

08.12.2013 kl.23:59

Jeg gjør oppmerksom på at de undersøkelser som sier at aspartam er "ufarlig" ofte er bestilt og betalt av mennesker som har næringsinteresser i at aspartam ufarliggjøres. Det er mange eksempler på forskere som har kommet fram til at aspartam i høy grad kan være helseskadelig. Deres resultater blir systematisk dysset ned eller forskerne blir oppsagt. Vi skal være klar over at den amerikanske fødevareindustrien har en voldsom makt, og at de har penger nok til å betale seg fra/til deg meste! Det ble drevet en intens lobbyvirksomhet for å få aspartam godkjent i det amerikanske FDA (fødemiddelrådet), og man kan jo spørre seg om det er en tilfeldighet at en av lederne for rådet også satt i styret i det selskapet som produserer aspartam dengang aspartam ble godkjent. Og det ble godkjent til tross for stor skepsis og mange forskningsresultater som viste uheldige virkninger. Flere av disse resultatene er senere blitt tuklet med, eller er "forsvunnet". Forskere knebles eller trues med oppsigelse. Fortsatt er det slik at skal man forske på noe, så må noen betale for forskningen. Det er mange eksemplet på at amerikanske myndigheter ikke tør å gå i mot de mektige korporasjonene og støtte uhildede forskning rundt disse multinasjonale selskapenes produkter. Selskapene på sin side pøser penger ut til forskere og forskningssentra som er villig til å tie med resultater som ikke et så gode, og gjøre alt for å produsere resultater som kan dupere oss vanlige forbrukere. Vi som ikke vet hvilke spørsmål vi skal stille til forskningen, og hva resultatene egentlig viser. Og en veldig god maktstrategi er å kalle skeptikerne for konspirasjonsteoretikere, eller verre ting. Nedgjør din motstander, og du får beholde din makt. På dette grunnlag et det all grunn til å være skeptisk til aspartam, likesom det et grunn til å være skeptisk overfor all forskning støttet av rike, mektige og ofte amerikanske multinasjonale selskaper. Grunnen til at amerikanerne ofte er verst her et en lovgivning som i høy grad favoriserer korporasjonene. Blant annet kan de ikke rettsforfølges om det viser seg at de bevisst har løyet for sine kunder!

erlend

09.12.2013 kl.10:24

Anja K Grønhaug. Det er meget strenge krav til hva som kan publiseres av vitenskaplige artikler. Det er ikke bare for noen å skrive noe, og så publisere det. Det skal godkjennes i en fagfellevurdering øfr den blir publisert: http://no.wikipedia.org/wiki/Vitenskapelig_publisering

Det er forsket MYE på aspartam, og ikke funnet negative konsekvenser, så om det er slik at næringsmiddelindustrien i USA har manipulert resultater, kan de umulig ha fått kloa i alle forskere som noensinne har forsket på aspartam.

cf

09.12.2013 kl.10:42

Det erlend sa. Aspartamfrykten er særdeles overdrevet og ikke basert på noe som helst som er robust vitenskapelig forankret. Men å kutte det ut kan, som du sier, selvfølgelig ikke skade, og om man føler seg bedre etter å ha kuttet ut så er det jo bare å fortsette å holde seg unna :)

Noceboeffekter er interessante. Det er jo umulig å vitenskapelig påvise el-allergi også, men mange sverger til at de har det og utviser målbare symptomer.

Kristine

09.12.2013 kl.11:33

Hei du,

Aspartam er ikke farlig. Ikke når det kommer i pepsi max. Det er små mengder og absolutt IKKE farlig.

Skriver bacherlor om det over jul, kanskje jeg endrer mening. Men det tviler jeg på. Læreren min som er klinisk ernæringsfysiolog med mange års erfaring innen både ernæring og fedme/overvekt på sykehus sier at det ikke er farlig og at du faktisk MÅ drikke opptil 4-5 store flasker om dagen med pepsi max før det er mulighet for at det skal gjøre noe skade!

Regner med du ikke har sittet og sett gjennom alle de kliniske undersøkelsene som er gjort, før du skrev denne artikkelen?

Dingedong

09.12.2013 kl.11:34

Det er henger ikke på grep. Les denne. http://tjomlid.com/2013/05/09/sote-logner-om-aspartam/

Simen

09.12.2013 kl.11:40

Zatan, dette er det dummeste jeg har lest

Elisabeth Aandal

09.12.2013 kl.11:49

Dette var trist å høre. Hele samilien min sverger til Pepsi max. Vi kan lett drikke en til to flasker daglig alle fire tilsammen. Jeg synes Pepsi max er den beste brusen som finnes. Og jeg tror jeg kommer til å ha store problemer med å slutte å drikke det..
Love u! Kjempebra at du skriver om dette. Mange tror at dette er helt ok å drikke fordi "studier viser det ikke er farlig".

Bruk sunt vett tenker jeg da. Kunstig søtning. Det ligger i ordet. Kunstig. Noe som ikke er naturlig for kroppen.

Dag

09.12.2013 kl.12:16

Det er faglig uenighet om kunstige søtningsstoffer og deres effekter, kanskje spesielt om aspartam. Aspartam er samtidig det produktet som er mest studert. PubMed-basen inneholder per februar 2006 hele 799 studier med referanse til aspartam. Aspartam er i tredve år forsøkt koblet med hjernesvulster, søvnmangel og humørsvingninger, uten at dette har blitt støttet av senere forskning. De fleste mener i dag at aspartam i moderate mengder ikke er farlig, selv om debatten fremdeles pågår.

For å redusere inntaket av sukker, mener helsemyndighetene at produkter med kunstig søtning kan være et godt alternativ. Det er satt klare grenser for anbefalt daglig inntak (ADI) av de intense søtstoffene. ADI-verdien angir hvor mange mg av et søtstoff per kg kroppsvekt Mattilsynet har funnet det forsvarlig å innta (i praksis er verdien satt av EUs Scientific Committee on Food (SCF)). For aspartam gjelder 0-40 mg per kg kroppsvekt per døgn.

I en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet til Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet i mars 2007 støttes anbefalingen om at de fleste kan redusere sitt sukkerinntak ved å drikke varer med andre søtstoffer enn sukker, uten at dette innebærer en helsefare.[5] Kvinner som drikker svært mye slike leskedrikker risikerer imidlertid å overskride ADI av benzosyre, et konserveringsmiddel. Det anbefales også at man ikke gir drikke med kunstige søtstoffer til barn under 3 år.

Et spesialtilfelle når det gjelder aspartam, er personer med den medfødte sykdommen Føllings sykdom. Disse har en feil i omsetningen av fenylalanin som inngår i aspartam, og må derfor unngå dette.

09.12.2013 kl.12:22

Folk må begynne å forstå at "alt i moderate mengder" er et nøkkelord uansett. De rottene på bildet har som du selv sa, fått store mengder aspartam tilført over 1 år. 1 0,5 pepsi maks i uken eller 2 skader ingen. I følge forskning er så og si alt kreftfremkallende inkludert poteter som har vært en del av det norske kosthold så lenge jeg kan huske vertfall. Så for å oppsumere, nesten alt er skadelig i store mengder, en kan til og med bli vannforgiftet av for mye vann, folk må bare lære seg å moderere. Ingen grunn til panikk

Oda Emilie

09.12.2013 kl.12:22

Jaja tenker jeg. Drikk med måte så skal det nok gå bra ;)

Ingunn

09.12.2013 kl.12:28

hei du :)

Bra blogginnlegg, jeg har kuttet helt ut, for det ga mange rare plager ja...!

Men - du vet at Bris inneholder aspartam også?? Les innholdsfortegnelsen...! Ikke bra!

Vanlig Farris er best, ev vanlig saft eller vann. Eller Cola :)

Annette

09.12.2013 kl.13:03

amen!!

INGER H.

09.12.2013 kl.13:06

Ingunn: Det var noen Farris-typer som hadde aspartam, men ikke alle. De som ikke er søte, har heller ikke aspartam. Men takk for tips! Drakk Cola på julebord i går, stooorkoste meg :)

INGER H.

09.12.2013 kl.13:09

Kristine: Jeg drakk enorme mengder. Etter jeg kuttet det ut, og avsto fra det i et halvt år, prøvde jeg meg på et halvt glass med PM. Det gikk rakt åt helvete, for å være helt ærlig. Som overskriften tilsier er det grunnen til at JEG ikke drikker Pepsi Max, men folk får seff lov å velge selv. I tillegg er dette innlegget fra 2011 (livetilakselv.blogg.no) som jeg repostet i 2012. Bare sånn for å ha sagt det. Har skrevet ut i fra egne erfaringer, og de kan ingen bestride! Lykke til med studiene!

INGER H.

09.12.2013 kl.13:10

...: Skal jeg drikke et glass og filme det, så jeg kan vise hva som skjer med kroppen min? I og med at det er min egen reaksjon jeg prøver å beskrive..? Er ikke helt sikker på om du ville satt pris på det, for å være helt ærlig.

INGER H.

09.12.2013 kl.13:11

Hei: Pussig. Jeg veier 55 kg og tåler ikke et halvt glass, engang.

Anonym

09.12.2013 kl.13:35

Om du får noen av de symtomene av og drikke lightbrus er ikke løsningen og gå over til vanlig brus. Jeg prøver ikke og høre ut som en gammel kjærring men drikk vann og når du først skal unne deg brus så drikker du den med sukker ;)

09.12.2013 kl.14:02

det er godt mulig dette er sant, men jeg personlig har inntatt store doser Pepsi Max hver dag i ett parr år nå, og jeg har ikke merket noe av syntomene på listen over. jeg kommer til å fortsette å drikke pepsi Max med god samvittighet :)

Sofie Vik Vartdal

09.12.2013 kl.14:25

Jeg vet at det ikke er direkte bra for kroppen, men samtidig så tror jeg ikke det er skadelig for hjernen, og her er min grunn:

Lillebroren min fikk for noen år siden ekstreme hodepiner, fikk svekket syn og var veldig sensitiv til lyd. Han ble tatt til legen etter det ikke gikk bort etter en lang stund, og bare ble verre. På MR-bildene viste det at han hadde store, sorte flekker over hele hjernen (husker ikke hva det het..) og han hadde mange felles symptom med MS og andre muskelsykdommer.. Vi hadde da sett på ett TV-program at aspartam kunne fremkalle slike lidelser, og kuttet dermed HELT ut alt som inneholdt aspartam - spesielt sukkerfri brus, i håp om at det kunne hjelpe å senke prosessen.

Da foreldrene mine spurte om dette til legene (han fikk veldig gode leger, siden de aldri hadde sett ett så alvorlig tilfelle uten av pasienten var helt lammet i kroppen), og de forklarte at all forskningen deres tydet på at aspartam ikke gjør noe stor forskjell på hjernen, og at det ville være helt trygt å ta det inn!

Nå drikker vi kun sukkerfri brus (også fordi han måtte gå ned i vekt, siden det er sjangser for at han plutslig blir lam..) - noe legene anbefalte. Jeg tror virkelig ikke at de ville sagt det så sikkert at det ikke var farlig om der var en sjangse, og de forklarte at der ikke var noe bevis på at aspartam var farlig for hjernen.

Selv vil jeg si at jeg iallefall har vært avhengig av Pepsi Max - og må jo si at jeg ikke tror det er godt for kroppen min! Drakk rundt 5-6 STORE flasker hver eneste uke, og fikk faktisk en type abstinenser om jeg ikke fikk det en dag..

Nå har jeg jo kuttet ned, både fordi det var dyrt og fordi jeg så at tennene mine ble helt grusomme! Mistet nesten all emaljen på tennene mine, har nå flere hull (aldri hatt hull før jeg begynte å drikke så mye pepsi max!) og jeg fikk ofte vondt i magen..

Så jeg mener virkelig at det er dårlig for kroppen, men at det er farlig for hjernen for a l l e - det tror jeg ikke på.

Selvsagt - om man er allergisk mot aspartam, så er det jo en ting, men ikke ellers..

Synes heller det er grusomt at de bruker dyr til å teste dette! Kommer til å bruke litt tid nå til å finne ut hva de gjør mot dyrene når de tester ut produkt som PM.

Pål

09.12.2013 kl.14:32

Hvorfor ikke drikke vanlig vann? De fleste har jo en vannkvalitet i springen som er minst like god som kjøpevann. For ikke å snakke om hvor mye billigere det er. Brus kjøper jeg kun for å tilby evt gjester som ikke drikker kaffe, men som regel husker jeg det aldri.. Selv drikker jeg brus kanskje to-tre ganger i året.. Og da er det ett fett om det er med eller uten aspartam...

Karoline T

09.12.2013 kl.14:45

Bare en liten ting.

Du ( dere ) er sikker over gjennomsnittet interessert i å sjekke/ google ting og tang. Enkelte velger smakstilsatt drikkevann - med og uten kullsyre, som alternativ til light brus. Vær så snill å sjekk ut pH verdien i det smaktstilsatte drikkevannet som eks Olden elpe, Bonaqua dråpe, Imsdal (silver?) osv osv. Og husk på at denne lave pH verdien ikke er så bra for tennene.. enda ett problem. Drikk vann:) Er til og med nesten gratis! Ps, fin blogg:)

Anne Vinnes

09.12.2013 kl.15:22

I Norsk Ukeblad nr 41/2013 svarer Fedon Lindberg slik på spørsmålet om kunstig søtstoff: sammenlignet med alternativet som er sukker, er det etter min mening intense søtningstoffer å foretrekke. De belaster ikke blodsukkeret, og bidrar ikke med energi. Noen epidemiologiske studier kan tyde på at økt inntak av lettbrus kan øke risikoen for diabetes og fedme, men slike studier er IKKE egnet for å påvise årsaksammenhenget. Det kan eksempelvis være slik at personer med overvekt oftere drikker lettbrus for å unngå de ekstra kaloriene, men spiser desto mer av andre uheldige matvarer. Aspatam omdannes til de to aminosyrene som de består av, samt metanol som er en type alkohol. Metanol er også et vanlig biprodukt av kroppend bearbeidelse av frukt og grønnsaker! Derfor er det rart at dannelsen av metanol blåses opp som et argument for skadelige effekter av aspartam, når det dannes mer metanol fra både fruktjuice og tomatjuice enn fra lettbrus. Hilsen Fedon

Media

09.12.2013 kl.15:22

Gud så mange naive. Jeg har flere fam.medlemmer som er mye oftere syk enn de andre, og det er desidert de som er avhengig av Pepsi Max som tåler null og niks!!

Christer

09.12.2013 kl.15:31

Er ikke sunt å drikke farris og olden med eple heller.... ALT for mye salt, det er kjempe skadelig for hjertet... De med høyt blodtrykk må holde seg langt unna..

Nathalie

09.12.2013 kl.16:05

ALLE har ikke aspartamallergi da.......... Og skal vi slutte med melk fordi man kan få økt fare for kreft ved stort inntak? Eller sushi fordi vi kan bli Matforgiftet over lenger tid. Eller slutte med vann fordi vi kan dø av vannforgifting? Alt KAN være skadelig. Patetisk at alle skal "bestemme" hva vi kan/bør få i oss eller ikke.

Julian

09.12.2013 kl.16:31

Mus og rotter har helt annerledes nyrer enn mennesker. Og aspartam påvirker dem annerledes enn mennesker. Drit i å drive med feilinformasjon.

Master i naturfagsdidaktikk

09.12.2013 kl.16:36

Jeg håper ikke du skal bli naturfagslærer hvertfall. For her oser det av feilinformasjon.

Magnus

09.12.2013 kl.16:47

Mye feilfakta ut å går her..

Rolf Utvedt

09.12.2013 kl.17:03

Vedig interessant innlegg!

Men for balansens skyld burde man kanskje lese denne også:

http://tjomlid.com/2013/01/29/rent-vann-er-giftigere-enn-aspartam/

Evt denne:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy

Ole Christian

09.12.2013 kl.17:18

Hei! fine ting å ta opp, selv blir jeg dårlig av pepsi max, så holder meg som regel unna da, som enkelte kommenterer er det viktig å være kritisk til kildehenvisninger og slikt (noe du sikkert vet).

Det fines veldig mye forskningsartikler / fagartikler der ute, hvorav mange av nyere dato trekker frem de tingene du nevner. sånn for å bygge oppunder det du sier ville det kanskje vært fornuftig å begrunne det du sier med faktiske kildehenvisninger.

Det hjelper ofte. Pubmed inneholder mange bra og seriøse artikler. kan bl.a anbefale å lese denne (doi: 10.3945/ajcn.112.051417).

Lykke til.

Ellers så har det vært forsket lite på langtidseffekt av slike stoffer før de siste årene, men det tatt seg opp.

Eirin

09.12.2013 kl.17:36

At de tester slikt på rotter er bare helt grusomt.

09.12.2013 kl.19:16

"Kvalm, vondt i hodet, vondt i vilja og rett og slett nedstemt. Dessuten har jeg hatt mye vondt i magen, vært kvalm, slapp, og litt for trøtt, uten å helt forstå hvorfor." - dette opplever alle nå og da, selv mennesker som meg, som aldri drikker brus o.l. med kunstige søtningsstoffer. Dehydrering og blodsukker er kjente årsaker :)

Bente

09.12.2013 kl.20:16

Hei 😊 Flott innlegg. Skjønner at du er opptatt av din helse, og da har jeg noe veldig spennende som du må se og høre om. Vi har møte på Olavsgård på onsdag førskommende kl 1900. Interessert så gi meg beskjed. Ta gjerne med venner og kjente 😊 😊

Skeptiker

09.12.2013 kl.21:09

Det som skrives i innlegget e feil, då du hvis du ser på den faktiske forskningen, noe bloggforfatter trolig ikje har gjort, vil finne at ryktene om aspartam er feil og er misbrukt mye i alternativmiljøene for å skape frykt for tilsetningsstoffer og myndighetene generelt. Les dette veldig bra,(og godt begrunnede), blogginnlegget om dette for mer informasjon.

http://tjomlid.com/2013/05/09/sote-logner-om-aspartam/

Thomas Borgvang

09.12.2013 kl.21:28

Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan noen kan bli avhengig av brus. Jeg drikker Cola Zero når jeg er ute å spiser på et gatekjøkken eller en restaurant. Mye som er farlig her i verden?. så alt med måte;)

Innvending

09.12.2013 kl.21:35

Det er dumt at du feilinformarer så mange ut ifra årsakssammenhenger du tror du ser ved din egen kropp.

andrea cecilie

09.12.2013 kl.21:57

RENT VANN ER GIFTIGERE

Det kunstige søtningsstoffet aspartam er alltid like kontroversielt selv etter 30 år med forskning som viser at det er trygt. Beveger man seg i sosiale medier vil man jevnlig se folk spre påstander om at aspartam er farlig, og en del styrer unna produkter som inneholder aspartam, for eksempel lettbrus, av frykt for skadevirkninger fra stoffet.

Folkens, la oss ha dette helt klart: Aspartam er trygt. Stoffet er studert ihjel, og man finner ingen skadevirkninger fra det i de doser som er lovlige i dag. Det samme gjelder for nedbrytningsproduktene av aspartam, for eksempel DKP og fenylalanin*.

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, gjennomgikk nylig på nytt all tilgjengelig dokumentasjon på aspartam, både industrisponsede studier og uavhengige, og konkluderte med at gjeldende grenseverdier er trygge. Det de fant etter å ha gjennomgått all forskning var:

* Studies do not suggest an increased risk associated with aspartame consumption for pre-term delivery in pregnant women, leukaemia, brain tumours or a variety of cancers, including brain, lymphatic and haematopoietic (blood) cancers.

* The weight of evidence suggests that aspartame ingestion has no effect on behaviour or cognitive function.

* There is no evidence that consuming aspartame causes seizures.

* There is no convincing evidence that consuming aspartame causes headaches.

* The weight of evidence shows that aspartame is not associated with allergic type reactions.

In addition, available data do not indicate a genotoxic concern for aspartame (i.e. it does not affect DNA, the genetic material of cells).

Stoffet er hverken kreftfremkallende eller allergifremmende,og har heller ingen andre påviselige effekter på kognitive evner, hodepine eller annet. Grenseverdiene er også svært rause og er satt slik at om du inntok lovlig mengde aspartam hver eneste time ville mengden aspartam i blodet ikke overstige 240 μM (mikromol). Den trygge mengden for aspartam i blodet er ut fra gjeldende forskning beregnet til å være 360 μM. Det betyr altså at grenseverdien er satt slik at selv om man inntar den lovlige mengde aspartam tilsatt i for eksempel lettbrus, og samtidig spiser annen mat som kan gi de samme nedbrytningsprodukter som aspartam, vil man fortsatt ligge langt under det som anses som fullstendig trygt.

Hvordan er disse grenseverdiene satt? Jo, hos mennesker med stoffskiftesykdommen fenylketonuri (PKU), altså de som ikke kan bryte ned fenylalanin skikkelig, har man sett milde bivirkninger når blodnivået er på 600-800 μM, og alvorlige bivirkninger når det når 1100-1200 μM. Det betyr at selv milde bivirkninger først blir synlige når man 3-4-dobler lovlig inntak av aspartam.

Men kan man klare å overskride grenseverdiene da? Vel, la oss sette dette i perspektiv: Hvis lettbrusen du drikker inneholder maksimal lovlig mengde aspartam må du drikke rundt 4 liter lettbrus hver eneste time for å opprettholde et aspartamnivå i blodet som ligger på grenseverdien.

Men det er ikke alt. Lettbrus inneholder sjelden eller aldri maksimal tillat mengde aspartam. Nivået ligger normalt på en brøkdel av maksimalmengde, så i praksis må man drikke minst 10-16 liter lettbrus i timen for å nærme seg grenseverdien. Og da er man kun på den lovlige maksimalmengde aspartam i blodet, altså 240 μM, noe som fortsatt ligger langt under det nivå hvor man har observert milde bivirkninger. Skal du opp i nivået som potensielt kan gi deg milde bivirkinger, må du drikke 30-40 liter lettbrus hver eneste time!

Til sammenligning er et inntak på rundt 3-4 liter rent vann på relativt kort tid knyttet til dødelige utfall, så hvis du forsøker å innta potensielt farlig mengde aspartam ved å drikke lettbrus dør du av vannforgiftning lenge før du er i nærheten av å oppleve bivirkninger fra aspartam.

Folkens, aspartam er trygt slik det forekommer i lettbrus i dag. Slapp av.

* En liten del av befolkningen lider av sykdommen fenylketonuria (PKU) og har en sterkt redusert evne til å bryte ned fenylalanin. Disse skal unngå aspartamholdige varer, på samme måte som de skal begrense inntaket av annen mat som inneholder fenylalanin (kjøtt, brød, egg, fisk, melkeprodukter, nøtter og frø).

NB: Grenseverdiene gjelder for personer over 3 år da lav kroppsmasse naturlig nok vil gi høyere konsentrasjon av aspartam per kilo.

Science, anyone?

09.12.2013 kl.22:31

Enda en bloggpost som påstår at aspartam er helseskadelig.

Nå har det seg slikt at, ja, noen veldig få tester har vist at aspartam /kan/ ha kreftfremkallende effekt. Problemet med disse testene er at de som regel ikke har blitt peer-reviewed, noe som er helt essensielt for den vitenskapelige metoden. Et annet problem med disse testene er at de også pleier å bruke overdrevne mengder med aspartam. Så og si alle stoffer du tar i deg er farlige hvis du får i deg for mye, til og med vann. Nå sier jeg ikke at vann gir samme effekt ved overdose som aspartam kan gjøre, men metaforen er enda korrekt. Alle tester som er blitt peer-reviewed og skikkelig kontrollert og gjennomført, viser at aspartam IKKE er farlig i disse dagers tillate dose - som bringer meg videre til neste punkt.

Som jeg sa tidligere, er alt farlig hvis du får i deg for mye. Derfor har vi reguleringer på hvor mye aspartam man kan ha i et produkt. Ved et kvikt søk kan du finne at denne grensen ligger rundt 40mg/kg kroppsvekt, som vi lett kan innta uten noe skade. Det ligger MANGE studier bak aspartam, og disse har ført til denne grensen. Tester som viser annet har enten hatt en feilvariabel eller en veldig overdreven dose.

Du nevner også aspartamallergi. Kanskje jeg har glippet over noe, men jeg har lest ganske mye rundt disse temaene, så jeg er litt skråsikker. Jeg tror kanskje du sikter til intoleranse for fenylalanin. Personer med denne intoleransen blir fortalt av legen deres å ikke innta produkter med en fenylalaninkilde. Ta en kikk på siden av Pepsi Max-flaska. Hva sier den? En fotnote med tilhørighet i aspartam sier "Inneholder en fenylalaninkilde." Produkter med en slik kilde skal skrive dette på innholdsfortegnelsen, så folk med intoleranse skal enkelt kunne unngå dem.

Vektøkning? Nei. Aspartam får deg IKKE til å gå direkte opp i vekt. Det er utført studier på rotter hvor de spiser mer når de har fått aspartam, men å si at man går opp i vekt av det blir feil. Kanskje du får litt mer apetitt, men det er relativt enkelt å forholde seg til. Du får jo også helt åpenbart i deg mindre kalorier av brus med aspartam i stedet for sukker, så det kan i det tilfellet bidra til vekttap.

Neste gang du søker 'Aspartam' på Google, prøv å klikk innpå noen andre linker enn bare konspirasjonsteorisider, tilfeldige blogger og verst av alt; sider som utgir seg som profesjonelle, men gir et forvrengt syn på saken.

Fs93

10.12.2013 kl.03:39

Natalie: Siden du mener at melk kan øke sjansen for å få kreft, har du kanskje relevante beviser på at det stemmer da?;-) For de bevisene vil jeg gjerne se ;-)

Freddy

10.12.2013 kl.06:54

Nok en tråd med spennende lesning. Gleder meg til Inger H begynner å fokusere på kullsyre, e stoffer, sminke, stråling fra mobil telefon, søvnforstyrrelser av kunstig belysning osv :)

Ikke mange år siden slike dommedagsprofeter ble brent av kirkens menn :(.

Hva med å forsøke å skaffe interesse rundt et positivt tema??

Hege

10.12.2013 kl.08:16

Jeg føler for å sitere von Schiller: Mot idioti kjemper selv gudene forgjeves.

Det er ingenting på denne jord som er så forsket på som aspartam, og ingenting som blir så omdiskutert i alle bauger og kanter som aspartam. Med jevne mellomrom dukker det opp disse påstandene uten dokumentasjon og med bilder hentet fra en eller annen pussig kilde på Internett som noen tullinger har lagt ut. Sukk. Som resten her henviser jeg til Gunnar Tjomlids utmerkede blogg, og tar meg et glass Zero med god samvittighet.

Rudi

10.12.2013 kl.10:59

http://tjomlid.com/2013/05/09/sote-logner-om-aspartam/ anbefaler også at dere leser boka til Tjomlid : " Placebodefekten "

Andreas

10.12.2013 kl.11:56

Det er store mengder sukker i vann m smak. Men det er vel ikke et sjokk at brus og light brus er usunt. Tar du vekk sukkeret så må man tilsette andre ting for den søte smaken. Og i brus sitt tilfelle er søtnigsstoffer nesten ned verre enn mengde sukker. Drikk vann! Eller melk

Børge

10.12.2013 kl.12:48

Skremmende å se kommentarer her inne om folk som nå "kun" drikker en flaske PM om dagen kontra 10, eller de som veksler mellom forskjellige drikker lettdrikker eller sukkerdrikker. Hva skjedde med det å ta seg et glass vann? Alt man inntar må ikke smake sukkertøy! Om man må drikke brus så gjør det på lørdag, akkurat slik man gjør med godteri til barna.

10.12.2013 kl.14:12

Vel nå er det slik at alle light produkter er beregnet for mennesker med diabetes. De er ikke beregnet for andre. Jeg har drukket Max i mange år, og merkelig at jeg ikke har gått opp i vekt. Og ikke merker jeg noe til at man får økt appetitt heller. Og har ingen problemer med å la være å drikke det. Men jeg velger å drikke det selv om jeg drikker vann og andre ting også.

Men som så mange andre ting, tror man på det som andre sier om diverse ting. Så vil man merke det som andre innbiller deg vil skje. Et eks; kjenner mange som kan ta siste kaffekoppen på sengekanten for så å legge hodet på puta og sovne med en gang. Og nesten alle sier at man blir mer våken.

Og leser den ene dagen at da er det og det skadelig for deg og uka etter så er det plutselig greit å spise, men da må du passe deg for noe annet.

Anonym

10.12.2013 kl.14:59

Jeg drikker det en gang i uka ca, og får utrolig magesmerter. Og bakpå flaska står det at det er krefttilbringene.

Linda

10.12.2013 kl.15:37

Hei ! Har lest innlegget ditt og ikke kommentarene så det kan hende det er blitt nevnt. Enig i alt du seier men veil allikevel si at noen "vann" m/smak inneholder også søtningsstoffer. Så sjekk innholdsfortegnelsen slik at man ikke går i den fella og tror at man er "sunn"

God Jul ;-)

Trond Arild Engen

10.12.2013 kl.16:05

Vil tro de rottene ville få diverse bivirkninger om man dyttet i de samme overdrevne mengde sukker som de gjorde aspartam. Ingenting er sunt om man overdriver bruken. Man kan drikke seg ihjel på vann også.

Svein E

10.12.2013 kl.16:26

Uansett hva folk sier, om det er farlig i moderate vi mengder eller ikke.

Så har vi i generasjoner blitt ført bak lyset!! Enten det er brus eller skjennerelt mat.

Tenk på Fluoride i tannkremmen, i vannet.

Å alt dette er gjort, for at vi ikke skal klare å tenke rasjonelt.

Den dagen som pengesystemet forsvinner. Vil mye av det vi lurer på, å er skeptiske til komme frem.. Mange syns vel det er å tenke propoganda... Men da er det å tenke om aspartan å andre stoffer propoganda også..

Men når det er sakt, så er vi i bedre tider hvor mere slikt skal frem i lyset.

AE

10.12.2013 kl.16:26

åh så bra! har blitt uendelig mye bedre etter at jeg kuttet ut de få lett-produktene i livet mitt, men de var ikke så mange til å begynne med da jeg syns det smaker kunstig og kreft av det meste.

vanlig cola derimot. huff, kunne ikke levd uten. men jaja. noen laster må vel alle ha?

:)

Bra blogg

Håkon

10.12.2013 kl.16:51

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10133953

ver så snill å forklar dette? du sprer bare frykt og kvasivitenskap og bidrar til fordumming av sumfunnet! skam deg

Lars Kristiansen

10.12.2013 kl.16:54

Alt med måte er vel en grei leveregel!

Trond Arild Engen

10.12.2013 kl.16:55

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/helse/eu-undersoekelse-lettbrus-er-ikke-skadelig/10133953/

Rune Helmundsen

10.12.2013 kl.17:37

Unnskyld at jeg kommer med et skår i gleden... Lerum - uten tilsatt sukker, inneholder vel sukralose som er enda værre enn aspartam.. :/

INGER H.

10.12.2013 kl.17:42

Heldigvis har kroppen min enda ikke reagert på sukralose :)

Arne Hansen

10.12.2013 kl.18:32

Allergi/abstinens-symptomene er forbløffende like de man har for både intoleranse og evt. abstinenser man kan få i forbindelse med koffeinavhengighet. Forsåvidt er symptomene så generelle og vanlige at de 'passer ' til å forklare årsakssammenhenger med hundrevis av andre diagnoser eller tilstander hvor årsaken til symtomene er alt annet en aspartam eller lettbrus.

Et konkret eksempel er at du finner de fleste slike generelle symptomer som 'mulige bivirkninger' i forbindelse med pakningsvedlegget til 80-90 % av alle legemidlene i felleskatalogen.

Dessuten er det bare patetisk å sammeligne mennesklig forsvarlig inntak av aspartam oralt via mage/tarmsystem og dertilhørende nedbryting i leveren, med kreftutvikling hos mus som får injisert 1000 ganger daglig anbefalt maxdose rett i hjernen eller direkte i vevet. De studiene du henviser til og henter bilder fra, er fra studier med grove metodiske mangler, slike kjappe tendensiøse 'studier' som lett rives i fillebiter og tilbakevises av seriøse forskere verden over i løpet kort tid. Nettopp fordi de er svært manglefulle og uvitenskapelige i måten de både samler inn data, analyserer dataene og følgelig ender man også opp med svært tvilsomme eller feilaktige konklusjoner og årsaksforklaringer...

Kvasivitenskap sies det av andre her. Det du prensenterer her i bloggen er ikke det engang. Dette er sladder, ryktespinneri og myter som du krydrer med den type argumentasjon, logikk og årsaksammenstillinger som man kjenner svært godt fra konspirasjons- og tvangstanke-miljøer.

Ellers er det selvflølgelig helt opp til deg hva du TROR og hva DU velger å drikke på bakgrunn av det du tror, men da bør du ikke gi inntrykk av at dette handler om dokumenterbare påstander og fakta.

Sjekk gjerne denne linken dersom du vil ha litt feedback på hvordan og hvorfor du, ved å lete litt rundt og 'lese deg opp' på saken, er blitt på opplyst og overbevist om at aspertam er svært problematisk . Det handler om allmenne og velkjente psykologiske mekanismer..:

http://www.dagbladet.no/2012/11/30/kultur/debatt/kronikk/24620384/

Will Smith

10.12.2013 kl.18:51

Vet ikke hvor du har fått denne info fra , men les denne synes denne er troverdig. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10133953

Kristin

10.12.2013 kl.19:37

Jeg holder meg til brus med sukker, og prøver heller å begrense inntaket av brus generelt. Jeg får fort hodepine av å drikke brus med aspartam.

Anonym

10.12.2013 kl.19:48

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10133953

Thomas Rustand

10.12.2013 kl.21:14

Jeg støtter dine uttalelser ang Aspartam Og Acesulfam 100%, ikke at jeg har vært noen stordrikker av disse lightproduktene, jeg har bare lest meg opp.

Men derfor kan jeg ikke fatte hvordan du kan, i samme åndedrag, si at du drikker lerum saft, og da selvsagt den uten tilsatt sukker... les om sukralose så holder du deg unna det også ;-)

Daniel

10.12.2013 kl.21:20

http://tjomlid.com/2013/01/29/rent-vann-er-giftigere-enn-aspartam/

Huffoghuff

10.12.2013 kl.21:49

Nei og nei... Det finnes ikke ên eneste link til troverdig forskning i dette tullete innlegget. Dette er like usaklig som dritten som spres av fyret.nu bare at det ikke handler om rasisme. Hensikten er den samme... Å skremme lettlurte fjols og få klikk på boggen sin!

Tommy

10.12.2013 kl.23:35

Er ikke sikkert aspartam er ufarlig selv om 'Tjomlid forteller at det er trygt og at alle som ikke deler hans meninger blir tildelt lite flatterende karakteristikker.

Sjefsargumentet om at det er mer metanol i tomatjuce enn i lettbrus holder ikke mål.

I frukt er metanol bundet til pectin. Kroppen har ikke enzymer i fordøyelsessystemet til å splitte metanol fra pectin, og dermed går metanolen rett igjennom uten å bli metabolisert.

I aspartam er bindingen veldig lett splittbar, og du må metabolisere metanol.

Mange ting har vært ' ufarlig' i lang tid.

-røyking var god helse lenge

-Heroin var en suveren medisin lenge.

-Lobotomi var en av de fremste måtene å reparere psykiatriske pasienter på lenge.

Nå er ifølge Tjomlid vann mer giftig enn aspartam.

Så kan en spørre seg hvor lenge aspartam er ufarlig?

I følge Tjomlid finnes det alltid andre forklaringer på hvorfor folk kjenner seg bedre etter å ha sluttet med aspartam.

De har placeboeffekt, har lurt sin egen hjerne osv. Alltid. Alle.

Og det som folk hevder og er selvopplevd skal tillegges null kredibilitet fordi det ikke er ramdomiserte dobbeltblindede studier. Selv om det skulle være 100.000 historier.

Tjomlid kunne nok ha nytte av å lese boken 'Blinded by sciense'.

Helen

10.12.2013 kl.23:58

Stakkars rotter som blir brukt til dyretesting.

MadDog

11.12.2013 kl.00:27

Først av alt, rødt kort til Tommy for logisk tankefeil. Det er ingen automatikk i "når A viste seg å være skadelig er det bare et tidsspørsmål før også B viser seg å være skadelig."

Dernest: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210.htm

Når det er sagt så skal jeg ikke protestere på at enkelte mennesker faktisk kan være (over)følsomme for aspartam.

Gro

11.12.2013 kl.08:27

Sitter å smiler å kjenner meg igjen. Da jeg drakk max hadde jeg oppblåst mage å sleit med luftsmerter. Bestemte meg for å sjekke ut dette og gikk tilbake til vanlig cola. Angrer ikke et sec. Magen gikk sammen og luft/oppblåst mage forsvant. Kjøper ikke lettbrus lenger. Fikk et råd om å kutte aspartam ang dattra mi pga søthunger. Hun ble mye bedre av å ikke få i seg aspartam. Egne erfaringer er best og aspartam er ikke bra for min kropp

11.12.2013 kl.08:49

Holyshit, d ga mening nå... jeg har vært avhening av pepsimax i flere år, men de siste 7-8mnden har jeg sluttet, å det merket jeg på mensen jeg fikk nettopp. Hele året har jeg kun hatt mensen i to dager så va det ferdigt, trudde det var noe gale.. men denne gangen varte det i 5dagen, wiiioh

karsten

11.12.2013 kl.09:51

holder meg til cola med sukker i, det er vel ikke så sundt, men det er sundt og kose seg og ikke bekymre seg for mye . det er det værste man kan gjøre i allefall

11.12.2013 kl.11:26

Jeg har alltid vært glad i light bruser, men jeg tok en research om det og fant ut for et halvt år siden at de var stolte sponsorer av "dyremishandlig" som jeg vil kalle det, de er med på å støtte rodeo show hvor hester er atraksjonen, og der skremmer de opp hestene for og få dom ville og under hele showet så ender minst 20% av hestene opp med så alvorlige skader så de dør på stedet noe som jeg kaller dyreplageri!! Så jeg drikker bare vann tar ikke en slurk med brus.

Alf

11.12.2013 kl.15:54

Dette her er en VELDIG VELDIG stor overdrivelse, dette er bare i værste fall hva som kan skje når man drikker uhyrlige store mengder med drikker som innheolder aspartam, drikker du av og til så er du ikke dømt til å få noen av disse sykdommene...

Mats Erik Engelsvoll

11.12.2013 kl.16:46

Farris Bris med bringebær er favoritten min over alle kullsyreholdige drikker ! Både sukker og kunstige erstatninger kan brenne uansett :)

420swag

11.12.2013 kl.16:48

Bevist for 2 dager siden at det ikke fins farlig, så dere kan ta av dere sølvfolie hjelmene og komme ut nå, det er trygt!

Odd

11.12.2013 kl.18:01

http://www.innsyn.com/artikler/helse/item/75-aspartam-den-sote-gift

Tror nok at det fortsatt er farlig swag.

Flott innlegg.

Kan kje alle bare lesa denne artikkelen?

11.12.2013 kl.18:39

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10133953

rd

11.12.2013 kl.19:28

TØV. Rett og slett TØV. Fy skam.

11.12.2013 kl.22:26

hei.

Ser du skriver at pepsi max skaper hodevondt og etc grunnet aspartam, det er klart at disse falske stoffene ikke er sunt, men de er faktisk tilført i alt som heter sukkerfritt, både tyggis, saft og andre sugar free-produkter. Syns du også skulle nevnt i dette skrivet at også Coca zero og Coca light inneholder disse farlige tilsetningene!! Du skal faktisk nyte nesten 100 000 liter i året med pepsi max hvis dette skal være helsefarlig.. Husk at alt til rett mengde!!

Olden eple inneholder også falske søtnigsstoffer.. Advarer mot dette som Hansa markedsfører som vann, men som inneholder like mye kcal som sukkerholdig drikke gjør..

Syns bare du skulle vite dette:-)

12.12.2013 kl.00:45

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/helse/eu-undersoekelse-lettbrus-er-ikke-skadelig/10133953/

mary

12.12.2013 kl.00:53

Symptomer som "oppblåst mage" er jo obviously fra kullsyren. Drakk Pepsi Max og annen brus i flere år i strekk, slet med luft i magen og skjønte aldri sammenhengen. Sluttet med pm, ingen luft lenger. Tror pm kan ha mer kullsyre enn feks cola, for reagerer ikke like nye på cola/light. Farris derimot...! Kjenner det få timer etter inntak. Får rett og slett vondt i magen. En annen ting er at folk som "føler seg bedre" av å kutte ut pm gjerne erstatter inntaket sitt med vann eller saft. Og da vil du jo åpenbart føle deg bedre.... Sorry men ingen kilder til påstandene dine, ingen tillitt.

Cytoplasm

12.12.2013 kl.12:51

Odd, innsyn.com er en konspirasjonsside. Jeg synes det er direkte flaut med voksne mennesker som er så elendige på elementær kildekritikk.

Man kan ikke bare luke frem alt av søppel på internett og TRO på det.

Mikael

20.12.2013 kl.09:32

Jeg drikker alt fra julebrus til cola eller Pepsi Max. Jeg har ikke drukket Pepsi max mer enn ca en gagn i uken de siste månedene og etter dette har jeg merket en betydelig endring i helsen -til det verre!

Når det gjelder å holde seg borte fra små mengder aspartam for helsens skyld, kan det se ut til at dere bør holde dere borte fra alt av kosttilskudd, slankedietter, matoljer, vitaminer og sist men ikke minst -FLUOR. De rottene hadde ikke levd mange dagene om de hadde fått samme mengden med c-vitaminer eller fluor, som de fikk av aspartam...

Hold dere gjerne borte fra aspartam av helsegrunner, men vær konsekvent og hold dere borte fra alt annet som også er påvist å være skadelig ved store mengder: sukker, fett, e-stoffer, vann, kaffe, alkohol m.m.

Vigdis H H

21.12.2013 kl.08:26

Egentlig så er det jo forferdelig farlig å leve....man kan jo dø av det ...........

Ahrle

22.12.2013 kl.16:24

Who the hell cares? Man lever ändå bara en gång. Förutom att non-light läsk (t.ex. Coca-Cola, Pepsi och 7-up) ger den traditionellt äckliga eftersmaken av socker, samt är en starkt bidragande faktor till den passivt dödliga sjukdomen diabetes, har du här den primära orsaken till att avstå från även denna:

http://obesityfighter.com/worlds-fattest-or-heaviest-person-manuel-uribe/

Mitt val är åtminstone klart.

INGER H.

06.01.2014 kl.15:27

Ahrle: Alt med måte på de fleste ting. Her handlet det kun om at JEG ikke kan drikke noe som inneholder aspartam...

INGER H.

06.01.2014 kl.15:28

Vigdis H H: I know ;)

Carina

16.01.2014 kl.07:24

Etter å ha lest dette innlegget (tok en stund før jeg gjorde det, men med det i tankene hele veien) kuttet jeg ut Pepsi Max for 2 uker siden. Drikker te og vann... nå er det bare rart og drikke det. smaken og boblene får meg til og ikke ville ta mer enn kanskje ett glass. MEN .... de første dagene hadde jeg NULL energi.. helt utmattet. Dette må ha vært kroppen som fikk abstinenser etter 25 år med lettbrus. NÅ....jeg sover om natten, er trøtt om kvelden, men hopper opp tidlig på morgenen uten problemer! Dette har aldri vært tilfellet før. Jeg har så mye energi om dagen at jeg sikkert kunne delt ut litt. Ikke oppblåst og føles som at tåken har lettet :) Så takk skal du ha! Hadde aldri visst at det var lettbrusen som var årsaken til at jeg alltid var trøtt, aldri hadde energi og de ekstra cm rundt midjen! :D

INGER H.

16.01.2014 kl.15:21

Ja, der ser du! Nøyaktig det samme jeg opplevde. Så fint at du føler deg bedre nå :) Jeg savner ikke PM i det hele tatt lenger, og føler at drikkevanene mine er enormt mye bedre enn de var. Stå på videre!

kent lind

20.01.2014 kl.23:58

Vann er best uten E stoffer.... dem får vi nok av fra andre ferdigprodukter er nå mine tanker

INGER H.

22.01.2014 kl.21:15

kent lind: Du har nok rett. Vann er best!

Sandra Lund

09.11.2015 kl.18:30

Opplevde også å bli ukonsentrert, sveve ut av samtaler og slet med å holde fokus da jeg drakk Pepsi max en liten periode. Fikk også vondt i nakken og i hodet. Sluttet brått og fant da ut at lettprodukter med aspartam måtte være årsaken til mine problemer, da alle symptomene ga seg med "drikke-slutten" :)

Skriv en ny kommentar

INGER H.

INGER H.

32, Oslo

Jeg er født og oppvokst i Lørenskog, og bor nå i Dubai med mannen min. Jeg jobber som flygeleder, reiser så mye jeg klarer, elsker god mat med fine venner og nyter livet! E-post: ingerpluss@hotmail.no Instagram: @inger.trenieh

Kategorier

Arkiv