hits

15 TING SOM HJELPER MOT FORKJØLELSE

Forkjøla.no - that's me.

Kanskje det er flere som er i min situsjon? Fant disse tipsene i en artikkel på Dagbladet.no:
 

1. Paracetamol: Smertestillende og febernedsettende. Lindrer derfor ubehag ved, men ikke varigheten av forkjølelse. 


2. Betennelsesdempende: Ibux, Ibumetin, Voltaren og tilsvarende ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAIDs) har febernedsettende og smertestillende effekt og lindrer derfor symptomene, men ikke varigheten av forkjølelse. 

3. Slimhinneavsvellende nesedråper/spray/tabletter (eks: Rhinox eller Otrivin spray, Rinexin tabletter etc.): Inneholder adrenalin og får derfor blodårene inn til neseslimhinnen til å krympe. Dette reduserer hevelsen til neseslimhinnene, reduserer neserenningen og gjør det lettere å puste. Drenasjen fra bihulene bedres også og midlene forebygger dermed også bihulebetennelse som er én av de komplikasjonene forkjølelsen kan gi. 

4. Slimløsende tabletter: Brukes ved kronisk bronkitt og derfor sliming nedover i luftveiene og ikke mot tett nese eller andre forkjølelsessymptomer. 

5. Ligge høyt med hodet: Dette gjør at mindre blod renner til nesen og dermed vil også nesen renne mindre (blodet inneholder mye vann). 

6. Drikke godt: Dette gjør snørret mindre seigt og bedrer også allmenntilstanden. 

7. Saltvannsskyllinger: Kok selv eller kjøp oppløsning på apoteket. Skylling med "nesehorn" (fås kjøpt på apoteket) er sannsynligvis mer effektivt enn saltvannsspray. 

8. Salver med mentol, eukalyptus eller mentol (Vapor Rub): Bedrer luftpassasjen ("åpner nesen") og har også vist seg å kunne bedre hosten. Smøres på før sengetid for å bedre søvnen. Noen kan nok synes effekten er litt kort. Ligg med hodet høyt i tillegg så forlenger man på en måte effekten. 

9. Svarthyllebær: Kan ha effekt mot både forkjølelse og influensa. 

10. Hvitløk: 1200-2400 mikrogram hvitløk per døgn må til, men skal både kunne forkorte varigheten av forkjølelsen og redusere antall forkjølelsesepisoder i løpet av året. 

11. Sink: Har vist seg å forkorte varigheten og graden av symptomer, samt reduserer hvor ofte man får forkjølelse. 

12. Honning: Kan hjelpe mot nattlig hoste. 1/2 teskje til barn under 6 år, 1 teskje til barn under 12 og 2 teskjeer til barn på 12 og eldre.Gis en halvtime før leggetid. 

13. C-vitaminer (minst 200 mg/dag): Det er to måter man mener C-vitamin muligens kan ha effekt, 1) forebygende og 2) lindrer muligens varighet og intensitet av forkjølelsen. Tipset er uansett å ta C-vitamin før man blir syk, for eksempel etter å ha hatt tett kontakt med noen som har nyst eller hostet rett ved en, eller når andre familiemedlemmer i huset er smittet. 

14. Solhatt (echinacea): Kan tenkes å redusere hvor syk man blir og kan i tillegg muligens forebygge hvor ofte man blir syk. Preparatet har ikke bivirkninger. De som har hatt god erfaring med dette preparatet kan derfor gjerne forsøke igjen. 

15. Probiotika: Laktobasiller har vist seg å ha forebyggende effekt. Det vil si at de som tar dette regelmessig har vist seg å få færre forkjølelser. 
 

Jeg prøver for tiden ut nr. 1, 2, 5, 6, 7, 13 og 14. Så får vi se om det blir noe bedre...

Hva er ditt beste tips mot forkjølelse?

8 kommentarer

Tom

06.03.2013 kl.20:01

Konjakk. Alltid.

Mulig man ikke blir frisk, men morsommere å være syk.

INGER H.

06.03.2013 kl.20:05

Tom: Du har et godt poeng der, Tom..!

karolinezeitzz

06.03.2013 kl.20:20

bra tips :D

INGER H.

06.03.2013 kl.20:25

karolinezeitzz: Håper du ikke trenger de :p

Anette H.

06.03.2013 kl.22:26

Heksebrygg: 1 chilli i biter, 1 fedd hvitløk, et par skiver sitron og 2-4 skiver ingefær. Hell over kokende vann og ha oppi en god klump med honning. Smaker ikke godt, men rensker opp i systemet iallefall;) God bedring!

idaoolsen

06.03.2013 kl.23:42

Dakar! Håper du blir bedre snart <3

INGER H.

07.03.2013 kl.22:25

Anette H.: Har ikke alle ingrediensene her, men er jeg ikke bedre i morgen, skal de shoppes....... Kos dere max på ferie!!!

INGER H.

07.03.2013 kl.22:25

idaoolsen: Takk <3

Skriv en ny kommentar

INGER H.

INGER H.

32, Oslo

Jeg er født og oppvokst i Lørenskog, og bor nå i Dubai med mannen min. Jeg jobber som flygeleder, reiser så mye jeg klarer, elsker god mat med fine venner og nyter livet! E-post: ingerpluss@hotmail.no Instagram: @inger.trenieh

Kategorier

Arkiv