hits

EN JÆVLA SØRING.

Det er ikke ofte jeg klarer å hisse meg opp offentlig, men nå ser det jammen meg ut som det skjer to ganger på relativt kort tid. Den aktuelle saken som tirrer alt jeg har av hjerneceller denne runden har ergret meg opptil flere ganger før, og jeg har allerede fått stygge tilbakemeldinger for det jeg mener om saken. Men vettu hva, jeg kommer ikke unna det, så jeg sier det igjen (og igjen, og igjen); kan folk være så snill å slutte å snakke stygt om andre på grunnlag av hvor de er fra?

Jeg drakk da for pokker like mye kaffelatte da jeg bodde i Finnmark som jeg gjør nå. Jeg hadde like mye respekt for naturen før jeg bodde der, som mens jeg bodde der, og som jeg har nå. Jeg irriterte meg grønn over de som trimma snøscooteren i nabohagen da jeg leste til eksamen, men klagde ikke høyt verken til Facebook eller lokalavisa og endte opp med en flott bokstAv på karakterkortet. Folk er mye mer imøtekommende nordpå, har jeg hørt? Jeg fikk ikke en eneste "lokal" venninne det første året jeg bodde i Porsanger, fordi jeg "hadde valgt feil da jeg kom dit" (jeg snakket visst for mye med innflytterne. Newsflash! Det var de eneste som snakket til meg!). Det har aldri vært noen fremmede som har "hilst på meg på gata" - ikke i Oslo, ikke i Bodø, ikke i Tromsø, ikke på Mo, ikke i Alta og ei heller i Lakselv. Det er ingen som har snakket med meg i heisen nord av Sinsenkrysset. Det er forsåvidt ikke offentlig heis i for eksempel Porsanger, for de som måtte lure, så hvorfor det så alt for ofte blir brukt som argumentasjon i hvor hyggelige folk er her eller der undrer jeg meg stort over. I heisen i blokka vi bor i på Rodeløkka (Grünerløkka), derimot, hilser folk støtt og stadig. I Silo-heisen på Sinsen ønsker de jeg treffer at jeg skal "ha det bra". Jeg behandler folk med respekt, og diskriminerer ikke andre på grunnlag av hvor de er født og oppvokst. Jeg liker ikke folk når de oppfører seg som idioter, men da bruker jeg heller ordet "dust". Jeg har Nordlandsbunaden og bærer den stolt hver nasjonaldag fordi jeg er 50% vesteråling. Jeg bor på Løkka, gir F i hvilken dialekt du snakker og viser deg respekt ut i fra hvordan du oppfører deg. Jeg er dritt lei av den nedlatende måten mine "venner" omtaler "de jævla søringidiotene" på, både på internett og i sosiale sammenhenger. Når det for eksempel er snøkaos i nord, sitter jeg her i sør og tenker at fy fader så kjipt, og at jeg håper at alt går bra. Når det er snøkaos i sør, er flere av mine "venner" så triggerhappy på Facebook og diverse kommentarfelt at de kaster rundt seg med statusoppdateringer om hvor latterlige søringene er som "ikke tåler litt vær". 


Bildet er tatt i Kristiansand (en av Norges sørligste byer) og lånt fra VG.no

Jeg liker tall, så jeg prakker noen sifre på dere også i håp om at perspektivet vil bli litt videre: Det bor 75 000 mennesker i Finnmark. Det bor 65 000 mennesker i Drammen. Det bor 117 000 mennesker i Bærum. Det bor 630 000 mennesker i Oslo. Det bor nesten 3 millioner mennesker i de såkalte "søringfylkene". 35% av Norges befolkning bor i Stor-Oslo, noe som utgjør 6% av Norges areal. 52% av landets befolkningsvekst stammer fra Oslo-området. Det bor under en halv million mennesker tilsammen i Nordland, Troms og Finnmark. Er det rart det blir flere trafikkulykker med så mange flere mennesker på et så avgrenset område? Er det fordi vi ikke "vet hva vær er", eller fordi det faktisk er vær her også? 

Dere vet at mannen min er fra Mo i Rana? At ei av mine aller beste venninner er fra Andøya? At bestemor og bestefar er fra Øksnes i Vesterålen? At bestefar er halvt samisk? At tanta mi er fra Egypt? At den ene fetteren min er født i Yemen? At jeg har bodd 3 år i Finnmark? At jeg har bodd 1 år i Mississippi, 1 i Malmø og 1 i Kristiansund? At jeg har 30 studiepoeng i samisk? At jeg i skrivende stund drikker en fersk kaffelatte på selveste Løkka?


Greit, det her kan ikke måle seg med det verste jeg har sett, men det gir et godt eksempel på hvordan den daglidagse holdningen er til flere av mine bekjente nord for Polarsirkelen.

For å bruke en frasologi som jeg har hatt suksess med tidligere: når ble det greit å dømme folk på grunnlag av hvor de er født og oppvokst? Skjerpings. Jeg drar ikke til Nord-Norge og forteller de som bor der hvor stygt det er der, og forventer derfor heller ikke at folk kommer til meg og sier at Oslo er verdens styggeste by. Jeg vil ikke høre det. Vis meg heller litt respekt. Har du ikke noe fint å komme med, er det like greit å holde kjeft. Ytringsfrihet er en ting - sutring, respektløshet og drittkasting er noe helt annet.

Jeg sier ikke at Oslo-folk ikke kan være idioter. Jeg sier bare at de ikke er idioter fordi de er fra Oslo. Sannsynligvis har idiotene uavhengig av nasjonalitet eller landsdelstilknytning noe grunnleggende feil i både oppdragelse og virkelighetsperspektiv, og det får være dems problem. Men skjær ikke alle over én kam... Noe heller ikke jeg gjør. Jeg har nemlig mange fine kompiser og venninner over hele Norge, og jeg er uendelig glad i alle (...) sammen fordi de er fine personer. Ikke fordi de sier "jeg" istedet for "æ".

Jeg vil minne dere på (eventuelt påstå) at her sørpå får man, i følge ei nydelig, nordnorsk venninne av meg (og meg selv), mange flere komplimenter enn man gjør andre steder i Norge. Vi (i hvert fall mange av "oss") er stolte av HELE Norge, ikke kun utvalgte deler. Vi inkluderer innflytere som best vi klarer (i hvert fall gjør jeg og min omgangskrets det) og favner om bredden i vennegjengen, landet vårt og verden. "Vi" består av søringer, nordinger, vestinger, østinger, skandinavere, europeere og verdensborgere. Jeg vet at Norgeshistorien er full av diskrimenring, don't get me wrong. Samer ble tidligere tvunget til å snakke norsk og å undertrykke sin egen kultur. Folk fra andre steder i landet turte ikke snakke dialekten sin i Oslo i fare for å bli mobbet, trakassert, hetset og gå glipp av arbeid. Jeg tar avstand fra slik oppførsel, og er utrolig lei meg på vegne av de som har hatt det tøft. Mine besteforeldre var blant de. Men husk at vi nå har entret 2014. Møkka treffer vifta og flyr alle veier om dagen, og jeg akter å si i fra at jeg ikke tåler det. Jeg er søring, nording, samisk og blond, men først og fremst et medmenneske.

Og det er ikke sånn at Osloboere kun sitter på Løkka og drikker latte. Vi drikker også Moët. 

PS: JA til OL i Norge. Det være seg sør eller nord. PS2: Helst i Oslo.

14 kommentarer

En jævla søring

09.01.2014 kl.14:55

Et veldig godt skrevet innlegg, og jeg støtter dine erfaringer fullt ut!

Du skriver det vi alle (hvertfall vi som har bodd litt forskjellige steder) tenker.

Jeg har også hatt liknende eller identiske erfaringer som deg, og spesielt når jeg bodde i Bodø fikk jeg høre hvor dårlige sjåfører vi søringer er som ikke klarer litt vintervær.

Jeg var dermed særdeles fornøyd når jeg fant denne oversikten: http://www.dn.no/borspause/article382201.ece

Mulig den er litt utdatert nå, men beviser jo at de kaster stein i glasshus! :)

Jeg har også en hel haug med nordlendinger på facebook som hvert eneste år kommenterer akkurat dette. De blir ALDRI lei virker det som! :)

En annen ting jeg oppdaget der oppe var jo språkbruket. Til å være et folkeslag som er viden kjent for kraftuttrykk som "Hæstkuk" og "Fette", tålte ikke mine "Hold kjeft 'a" som jeg tok med herfra. Ser at du som jeg er fra Lørenskog, og da vet du jo at dette bare var en måte å si "Slutt å tull" eller noe liknende. Der oppe fikk jeg bare oppsperrede øyne, bakoversveis og et "BER DU MÆ HOLDE KJÆFT?".

Vel vel, takk for at du har skrevet mine tanker her på bloggen din! :)

thelifeofmagnus

09.01.2014 kl.15:00

Haha. Dette liker jeg! :) Tror dette går mye begge veier, men som sagt, vi er i 2014, og utviklingen burde være deretter. Et godt eksempel fra krigens dager når bestemor ble evakuert fra Hammerfest til Stavanger så spurte faktisk ungene der om hvor halen hennes var. Utrolig slemt, men kanskje av uvitenhet? Personlig syns jeg det er spennende å møte folk fra alle deler av landet vårt, og ikke minst andre land! :)

Jamie

10.01.2014 kl.04:51

Bare en hypotese; generalisering er en forsvarsmekanisme mot det ukjente.

Et slags overlevelses instinkt for å unngå worst case senario når man beveger seg inn på ukjent teritorium. Man tar da en liten del av den informasjonen man har om emnet, ser at dette kan være skadelig for seg selv eller sine nærmeste og prøver da å unngå mer kontakt med det ukjente hvis det ikke er et absolutt behov for ens videre eksistens. Man kan sikkert også si at jo mer kunnskap man tilegner seg om et ukjent tema, så kan man regne ut nærmere korrekt svar for et utfall den ene eller andre veien.

Hvis vi nå går utifra at denne hypotesen stemmer og at de du hadde i tankene da du skrev har anskaffet seg informasjon om "søringer" gjennom media. Som ofte kan være en litt dyster og forskrudd oppsumering av virkeligheten. Så kan jeg på en måte forstå hvorfor reaksjonene er som de blir i dine eksempler.

Jeg kjenner meg forresten ekstremt godt igjen da jeg heller ikke er en orginal søring, har sameblod i årene og har tatt et lite skritt utenfor landegrensene under utdanning.

However, for å ikke høres ut som en komplett bedreviter ( som ikke var poenget )

Så syns jeg det var en dødsmorsom, bra skrevet og ikke minst viktig artikkel :)

Takk for underholdningen av de små grå.

INGER H.

10.01.2014 kl.08:59

En jævla søring: Ja, vet du hva! Det siste punktet ditt er spot on, forresten... Kvifor kan ikkje alle bare vere vennar?

INGER H.

10.01.2014 kl.09:00

thelifeofmagnus: Det går ABSOLUTT begge veier. Og ja. Som du sier, vi er i 2014, og kan ikke dvele ved hva som skjedde på 1950-tallet. Hvis fokuset kun er på det negative i fortiden, blir det vanskelig å gjøre framtida positiv. Så klart det er uvitenhet! Eksisterer en hel del uvitenhet over hele verden, men det betyr ikke at det er OK. Jeg er helt enig, det er utrolig spennende å møte nye folk :)

INGER H.

10.01.2014 kl.09:11

Jamie: Tusen takk for fin tilbakemelding! Og ja, det er nok mangel på kunnskap som er det grunnleggende her. Mener så klart at det går begge veier, men jeg har tross alt bare min egen side å ta utgangspunkt i. Media er jo som regel ute etter å stigmatisere og få lesere, så ting settes på spissen fra tid til annen. Det spørs bare ikke om tiden er moden for at vi skal komme oss videre og kutte ut sutringa på tvers av landsdeler, kommunegrenser og nabobyer...

Jamie

10.01.2014 kl.11:18

Jeg er enig med deg Inger. Jeg ser jeg har noen kommafeil og det jeg skriver kan brukes som et argument for begge sider. Ikke så mye mot deg, fordi du sansynligvis er en meget kunnskapsrik person siden du kan skrive slik du gjør. Det var heller ikke ment som et argument mot noe av det du skriver.

Jeg ble inspirert og tenker litt høyt.

Det er vel egentlig enkle selvfølgeligheter jeg ytrer også når jeg sier det jeg gjør. Jeg tror jeg egenltig bare prøver å forstå hvorfor det er sånn at vi generaliserer folkegrupper utifra kultur, geografisk lokalisjon, religion osv.

Har ikke kommentert noe på nettet annet enn kødd på venners facebook status tidligere og er generelt skjeldent innom blogger. Så jeg trenger kanskje litt trening. Denne artikkelen falt i smak fordi den er skrevet på en sånn måte at man må tenke litt lengre enn skjellsord når man leser.

Jeg skulle også ønske tiden var moden for å kunne diskutere temaet og alle dets gråsoner. Det er kanskje foreløbig lettere å stenge døren om jeg sier at det ikke påvirker min eksistens, men vi kan ikke gjøre det lengre fordi situasjonen gjør nettop det. Den påvirker vår eksistens. Så hvis hyptesen stemmer er det kanskje på tide å grave dypere for å finne ut av det.

Jørgen

10.01.2014 kl.23:04

Kjempe bra innlegg!!:)) helt enig med deg!!:))

Marlene Nilsen

12.01.2014 kl.02:59

bra skrevet ! dette er så sant :)

Nora

12.01.2014 kl.17:47

Bra skrevet!

Når skal du skrive en oppsummering om hvordan kjeveoperasjonen og tiden før og etter var? Synes det er spennende å lese om, da jeg også mest sannsynlig skal ha en kjeveoperasjon snart.

INGER H.

16.01.2014 kl.15:20

Hei, og takk! På mandag skal jeg til tannlegen og ta "etter-bilder" og tenkte å be om å få både før- og etterbildene tilsendt. Så skal det komme et omfattende "fra a til å"-innlegg om operasjon, forhåpentligvis ila neste uke. Stay tuned :D

INGER H.

16.01.2014 kl.15:22

Enig ;)

INGER H.

16.01.2014 kl.15:22

Takk!!!

INGER H.

22.01.2014 kl.21:17

Nora: Nå er oppsummeringen kommet!

Skriv en ny kommentar

INGER H.

INGER H.

32, Oslo

Jeg er født og oppvokst i Lørenskog, og bor nå i Dubai med mannen min. Jeg jobber som flygeleder, reiser så mye jeg klarer, elsker god mat med fine venner og nyter livet! E-post: ingerpluss@hotmail.no Instagram: @inger.trenieh

Kategorier

Arkiv